Vloženo 25.04.2025
V předvelikonočním období se první třída naší školy proměnila v centrum tvořivosti, spolupráce a radostného očekávání svátků. Žáci se nejen aktivně zapojili do celého projektu, ale sami přispěli svými nápady a energií ke každému kroku jeho realizace. Prvním krokem byla myšlenková mapa – žáci společně přemýšleli nad tím, jaký program by chtěli vytvořit. Plánování zahrnovalo nejen výběr aktivit, ale i organizaci společného nákupu surovin. S radostí se tak pustili do příprav a jejich nadšení bylo vidět na každém kroku. Společně pak pekli velikonočního beránka a mazanec. Obojí si následně vychutnali při slavnostní ochutnávce. Sváteční atmosféru ještě více umocnila ochutnávka domácího mléka od žáka první třídy J. Kohouta, což dětem umožnilo poznat jeho tradiční chuť. V rámci výtvarné výchovy a pracovních činností vznikala roztomilá díla s tradičními motivy velikonočních zajíčků a kuřátek. Nechybělo ani pletení pomlázek, při kterém si žáci zkoušeli pletení klasického copánku. Šupání paní vychovatelky, našich kuchařek i paní uklízečky dodalo celé akci veselou atmosféru plnou smíchu. Jedním z vrcholných okamžiků bylo hledání sladkostí po školní zahradě. Prvňáci se s nadšením pustili do pátrání a odměna v podobě čokoládových dobrot je ještě více naladila na nadcházející velikonoční prázdniny. Celý projekt nebyl jen o zábavě, ale také o spolupráci, tradicích a radosti z tvoření. Žáci si nejen užili krásné chvíle, ale odnesli si i cenné zážitky, které jim připomněly kouzlo Velikonoc a sílu společné práce. Touto cestou bych ráda poděkovala paní M. Naxerové z MAS Aktivios za podporu rozvoje participace žáků, která jim umožňuje aktivně se podílet na plánování, přípravách i realizaci projektu. Zároveň děkuji i Nadačnímu fondu Eduzměna, který byl nejen inspirací, ale také finančně podpořil naše jarní tvoření.
Pondělí:
Polévka australská slepičí 1,6,7,9
Lívance se skořicí a cukrem 1,3,7
Úterý:
Polévka čočková 6,7,9
Kuře Pikant 1,12, vařený brambor 7
Středa:
Polévka s bulburem 1,6,7,9
Kyjevský závitek, houskový knedlík 1,3,7
Čtvrtek:
Polévka francouzská 1,3,6,7,9
Smažené rybí filé se sýrem, bramborová kaše 7
Pátek:
Polévka zelňačka 1,6,7,9,12
Srbské rizoto 1,12,6,7,9
© 2007 - 2025 ZŠ Chlumčany, všechna práva vyhrazena.